Хмельницького обласного фонду

gallery/воля

Хмельницьке мале учбово-виробниче підприємство "Воля"

"Соціальний захист та реабілітація інвалідів"

Правила користування колясками для дітей з ДЦП

     

 

       Інвалідні крісла-коляски - атрибут повсякденного життя всіх людей з обмеженими можливостями, замінити який нереально. Тільки з їх допомогою можна вирішити складності пересування і жити більш повноцінним життям. Існує різна їхня кваліфікація, але окремим видом завжди вважалися дитячі коляски. 
         До дитячих крісел-колясок пред'являються більш суворі вимоги щодо якості, ніж до звичайних пристроїв для осіб з інвалідністю. Вони повинні бути ергономічними, комфортними і відповідати віку.

Вибираєте ви інвалідні коляски електричні або прості, це не має значення, в будь-якому випадку сидіння має бути зручним, підлокітники ступінчасті, регульовані чи відкидні, рама складна, а підніжка відкидна та регульована. 

       Багатофункціональні крісла-колісні розробляються з урахуванням порушень у дітей з ДЦП і передбачають необхідні заходи безпеки. При неможливості дитиною самостійно підтримувати положення сидячи, конструкція і оснащення крісла-коляски допоможуть забезпечити необхідну підтримку дитині. Додаткові засоби, скорегують фізіологічно правильне положення, що забезпечить вільний кровообіг, а значить, і нормальне функціонування органів.

Правильна поза сидячи

            Можливість сидіти дозволяє дитині брати участь у повсякденному житті. Діти з порушеннями повинні сидіти з правильною підтримкою, яка зможе забезпечити свободу рухів і взаємодія з однолітками. Деякі діти не можуть самостійно змінювати позу. Тому дуже важливо, щоб крісло могло дати можливість дитині змінювати своє положення протягом дня.

Правильна поза сидячи повинна:

• сприяти правильній поставі, запобігати розвитку пролежнів

• бути зручною

• забезпечувати необхідну підтримку

• підтримувати функцію дихання і травлення

• мінімізувати втому і сприяти активності

• забезпечити незалежність, комунікацію і соціальну активність

Правильне крісло забезпечує:

• стабільність

• комфорт

• необхідну підтримку

• свободу рухів, можливість взаємодіяти з однолітками

Три ключові елементи:

1.Стабільна база

Правильна підтримка тазу, стегон і стоп - основа стабільної пози.

2. Баланс . Положення тулуба, плечей, а іноді і голови мають вирішальне значення для правильного балансу.

3. Рух. Можливість вільно рухати головою і руками покращує руховий і функціональний розвиток.

      Додатковими критеріями вибору дитячого крісла є можливості її переміщення, легкість і мобільність транспортування , фізичний стан дитини. Якщо передбачаються часті прогулянки на відкритому повітрі, то в такій колясці обов'язково потрібен капюшон або чохол.

     Дитячі інвалідні коляски створюють особливі умови комфорту для маленької дитини, забезпечують вільний кровообіг навіть в умовах обмеженого простору сидячого положення. Інвалідні коляски для дітей з ДЦП не призводять до застійних явищ в організмі. Підтримуючий ефект для маленького користувача на 100% гарантується за допомогою інвалідного крісла коляски для дітей з ДЦП.

     Дитячі інвалідні коляски не просто дають можливість рухатися дитині без сторонньої допомоги. Вони вселяють у нього впевненість, що робить позитивний вплив на тендітну психіку, дозволяючи адаптуватися в соціальному житті суспільства. Вибираючи її, орієнтуйтеся не тільки на форму і розміри, враховуйте побажання дітей. Можливо, дитина хоче, щоб вона була певного кольору або забарвлення. 
      Пам'ятайте, що невірно підібране інвалідне крісло для дітей може стати причиною травм та інших ускладнень.